Бързи връзки
blagodaria

Корпоративни клиенти
Кои сме ние

Корпоративни клиенти

0
0 продукт(а) - 0.00 лв.
OpenCart Poco theme
0
0 продукт(а) - 0.00 лв.

Здравословно растително хранене или подвеждаща информация ?

By Blagodaria.bg - 23 Jun 2023 718
Здравословно растително хранене или подвеждаща информация ?

“Яж като мен”: Арнолд Шварценегер разкрива източниците си на протеини, след като стана веган.

д-р Панко Станчев

 

 


Всъщност това е поредната статия с леко подлъгваща информация с цел да се наклонят везните към новата тенденция на скъпо струващи веган алтернативни източници !


Важно е да споменем, че Арнолд се е хранил основно с животинска храна като източник на белтъчини в състезателните му години, сега преминава на веган диета около 80% цитират в статията. Но дали в действителност преминава към растителна диета и процента е такъв ? В статията е добре написано, че дори след тренировка за белтъчини използва гръцко кисело мляко, което е богато на белтъчини и също така включва често в режима си: яйца, сьомга и пилешко месо. Реално голяма част от белтъчините в диетата идват от животински източници и включва също така растителни алтернативи като вегетариански бургери с леща и боб.


Ролята на белтъчините ? Колко са важни ?


Статията се опитва да ни внуши колко опасни са белтъчините и особено от животински произход, цитира се оптимален прием на белтъчини 0.8гр на килограм телесно тегло. Истината е че с напредване на възрастта нуждите от белтъчини доказано се увеличават, за да се предпазим от саркопенията ( мускулна деградация)  и здравословно дори за хора, които не тренират е поне 1.2-1.5гр на килограм телесно тегло. ( Protein Consumption and the Elderly: What Is the Optimal Level of Intake? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924200/)


За активно спортуващи препоръчителен прием е между 1.8-2.2гр на килограм телесно тегло ( Synergistic Effect of Increased Total Protein Intake and Strength Training on Muscle Strength: A Dose-Response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials https://sportsmedicine-open.springeropen.com/articles/10.1186/s40798-022-00508-w .


Белтъчините са най-засищаният макронутриент, той има и най-висок термичeн ефект доказно ! Около 30% от калориите в белтъчните са нужни на тялото, за да го разгради оптимално. За разлика от това въглехидратите и мазнините се усвояват почти напълно от организма. Нелогично е да смятаме, че ако заменим белтъчините с въглехидрати това ще доведе до покачване на тегло както е цитирано в статията. Всъщност има много проучвания, които оборват това и показват точно обратното, че висок прием на белтъчини довежда до ефективно менажиране на теглото. ( Тhe effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/  ) Истината е че в днешно време именно с въглехидрати с висок гликмеичен индекс и товар се злоупотребява, което довежда до проблеми с инсулина, кръвната захар и довежда до кардиоваскуларни проблеми. И да тези въглехидрати са вегани източници.


Възпалителен фактор TMAO ?


В статията е описано, че висок прием на червено месо довежда до повишен възпалителен фактор триметиламин N-оксид (TMAO), който е рисков фактор за развитие на кардиоваскуларни болести. Всъщност е изпуснато, че прием на храни съдържащи Л-карнитин и холин са довеждащи до повишаване на този фактор. Именно поради тази причина храни, които ги съдържат в по-големи дози като яйца и млечни продукти трябва да се намалят при определени хора, които имат повишен риск. Това може ефективно да се идентифицира с направата на микробиомен тест и анализ на оста черва- сърце ( GUT – Heart axis). При хора с нормален риск, тези продукти спокойно могат да се включат тъй като са богати на редица полезни витамини и минерали нужни на хората за добро здраве.


Соята и соевите продукти ?


Соята се цитира като добър алтернативен източник на животинската храна и намаляващ лошия холестерол LDL, това е абсолютно вярно, но се изпуска факта, че соевите продукти са топ алерген и довеждат до алергични реакции при голяма част от хората, a при други с хранителна нетолерантност. Това довежда до компрометиране на имунната система в тялото. Също така не се препоръчват при хора с проблеми с гастроинтестиналния тракт. ( The health effects of soy: A reference guide for health professionals https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9410752/ )


Заключение


Веган еуфорията се вижда по цял свят. Все повече хора преминават към растителна диета поради екологични, етични и  други принципи. Аз лично нямам нищо против растителните диети, но изцяло растителните диети крият известни рискове за здравето. Не веднъж съм отбелязвал в статии и публикации, че изцяло растителните хранителни планове довеждат до различни дефицити в организма поради непълния хранителен профил на тези храни и липсата им на важни витамини като Б12 и минерали като ( heme iron) и други есенциални аминокиселини като левцин.

 

Статията е на д-р Панко Станчев, хранителен специалист, фармацевтичен учен, консултант по хранене и изготвяне на режимни менюта към Blagpdaria.bg.

Завършил е два от най-престижните университета в чужбина - University of Greenwich със специалност фармацевтични науки и King’s College London със специалност „развитие на лекарствената дейност“. Изготвя персонализирани хранителни и тренировъчни планове и използва професионален подход, базиран на научна и валидирана информация за постигане на трайни здравословни резултати за цял живот.

 

Задължителни бисквитки

Тези бисквитки са необходими за функционирането на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Такива бисквитки се задават само в отговор на направени от вас действия като език, валута, сесия за влизане, предпочитания за поверителност. Можете да настроите браузъра си да блокира тези бисквитки, но тогава нашият сайт може да не работи.

Бисквитки за Google Analytics

Тези бисквитки обикновено се задават от нашите маркетингови и рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тях, за да изградят профил, който ви интересува, и по-късно да ви показват подходящи реклами. Ако не разрешите тези бисквитки, няма да имате насочени реклами за вашите интереси.

Маркетингови бисквитки

Тези бисквитки ни позволяват да измерваме трафика на посетителите и да виждаме източниците на трафик, като събираме информация в набори от данни. Те също така ни помагат да разберем кои продукти и действия са по-популярни от другите.